info

Verdensmesterskabet i dart

VM i dart er en af de største og vigtigste turneringer i dartkalenderen. Det arrangeres af Professional Darts Corporation (PDC) og British Darts Organisation (BDO).

2022-udgaven af VM i dart blev afholdt på Alexandra Palace i London fra den 15. december 2021 til den 3. januar 2022. Vinderen blev hollænderen Michael van Gerwen.

Præmiepenge

World Championship in Darts er en af de rigeste begivenheder i PDC-kredsen, og at vinde den kan ændre en spillers karriere i løbet af få uger. Turneringen er også sportens højdepunkt, og at kvalificere sig til den betragtes af mange spillere som en kæmpe præstation.

Vinderen af dette års finale vil få 500.000 PS fra en samlet præmiefond på 2,5 millioner PS. Det vil være første gang, at to mænd har vundet denne præmiesum i en enkelt finale i World Darts Championship.

Michael van Gerwen og Michael Smith vandt begge 100.000 PS hver i semifinalerne og mødes i finalen den 3. januar for at få deres andel af præmiepuljen. Men selv om de måske høster pengene, har en tidligere spiller advaret om, at livet i PDC-kredsen ikke er så glamourøst, som det ser ud.

Spillesteder

World Championship in Darts er en af de mest populære dartturneringer, som millioner af mennesker ser hvert år. Den afholdes på Alexandra Palace i London og betragtes som en af de største og mest ikoniske begivenheder i dartkalenderen.

Konkurrencen afvikles i hele december og januar med en pause i julen. Den slutter normalt på nytårsdag.

96 spillere kæmper om titlen, og vinderne tager 2,5 millioner PS2,5 millioner med hjem. Det er den højeste præmiesum i konkurrencens historie, og det forventes at vokse betydeligt i løbet af de næste 10 år.

Alexandra Palace er et fremragende spillested for konkurrencen med en kapacitet på over 18 000 pladser. Det er også velegnet til dartsporten, da det har masser af siddepladser og et højteknologisk lydsystem. Det har været hjemsted for VM i dart siden starten, og det er et af de mest prestigefyldte dartsteder i verden.

Regler

Dart er et spil, hvor det handler om dygtighed og strategi. Det indebærer, at man kaster en dartpile med metalspids mod et bræt. Målet er at ramme hvert nummer på brættet fra 1-20 med en enkelt, dobbelt eller tredobbelt.

Den spiller, der rammer det sidste tal - en 20 - er vinderen. Der findes andre typer spil, f.eks. "close the numbers" og "killer".

I et "killer"-spil starter spillerne en leg med 501 point og skal reducere denne score til nul for at vinde legen. De skiftes til at kaste tre dartpile hver for at gøre dette.

De skal også ramme en "double" for at "tjekke" benet ud. En double er et hit i et af målene på den yderste kant af dartskiven. Det fordobler værdien af målet, men det tæller ikke med, hvis det rammes uden for ringen.

Ni-dart ben

VM i dart er en ikonisk begivenhed, der tiltrækker de bedste spillere over hele verden. Det er en af de mest spændende turneringer i verden, og den har givet nogle af sportens mest mindeværdige øjeblikke.

Under 2022/23-udgaven landede Michael Smith en bemærkelsesværdig ni-dart-finale mod Michael van Gerwen i Ally Pally i finalen. Det var kun det andet nine-dart-leg i en VM-finale (og det første siden Adrian Lewis ramte et mod Gary Anderson i 2011), og det er blevet hyldet som det bedste leg i konkurrencens historie.

Smith udlignede kampen til 1-1 og vandt seks af de næste syv sæt i et spændende forløb, der bragte ham kun ét sæt fra at vinde titlen. Han tog derefter decideringen med en 130 checkout og blev kronet som verdensmester.

Historie

VM i dart er en af de største begivenheder i den professionelle dartverden. Det arrangeres af Professional Darts Corporation og British Darts Organisation.

Det første verdensmesterskab i dart blev afholdt i 1978. Det var en stor tid for dart i Storbritannien. Dette boom varede dog kun nogle få år.

Dette førte til en vis uro blandt spillerne, og de besluttede at bryde med BDO og danne deres egen organisation - WDC (nu PDC).

Verdensmesterskabet i dart arrangeres stadig i dag af PDC. Det er en årlig begivenhed, der finder sted i løbet af jul og nytår.